Bio

Dallapé-orkesteri

Vuonna 1925 perustettu Dallapé on Suomen merkittävin ja Euroopan vanhin koko ajan toiminnassa ollut viihdeorkesteri. Dallapé on tehnyt lukemattomasta määrästä suomalaisten lauluntekijöiden kappaleita ikivihreitä ja tuonut kansainväliset omien aikojensa huippuhitit kotimaisen yleisön kuultaviksi. Orkesterin suuret viihdekiertueet ovat kuuluneet sen toimintaan vuodesta 1931, jolloin Dallapé myös kasvatti kokoaan. Tähtisolisteja ja aikansa suosituinta ohjelmistoa orkesteri vei ympäri Suomen ja toi kaivattua viihdettä yleisölle idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Dallapé on levyttänyt säännöllisesti toimintansa alusta asti ja tehnyt kotimaan lisäksi vierailuja myös ulkomaille.

 

Suomalaisen orkesteriviihteen suurnimet Bruno Laakosta Georg Malmsténiin ja Kauko Käyhköstä Rauno Lehtiseen ovat olleet Dallapén kantavia voimia, puhumattakaan Olavi Virrasta, joka toimi orkesterin kitaristina ja laulusolistina. Laatu ja ammattitaito otettiin Dallapéssa alusta asti hyvin vakavasti. Jo vuonna 1926 orkesteriin kiinnitettiin konservatorion käyneitä muusikoita ja vuonna 1933 perustetussa Dallapé-opistossa vanhemmat ja kokeneemmat muusikot siirsivät osaamistaan nuoremmille. Huomionarvoista on myös opetusohjelmassa olleet englannin kieli ja laulu, joita opetti aikakauden tähti Ansa Ikonen. Orkesterin toiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti kesällä 1941 alkaneen jatkosodan aiheuttamaa kolmen vuoden hiljaisuutta lukuun ottamatta. Tuhansien nuorten miesten tavoin myös Dallapén jäsenet olivat tuolloin rintamalla.

Vuonna 2010 orkesterin johtoon ja laulusolistiksi astui laulua Sibelius-Akatemiassa ja saksofonin soittoa Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa opiskellut  Juha Hostikka, joka on palauttanut Dallapé-orkesterin sen 1930-luvun loistoon. Huolella tehdyt viihdeorkesterisovitukset ja svengaava soitto kuuluvat edelleen Dallapén tavaramerkkeihin. Dallapén laatua ylläpitää nykykokoonpanossa 11 musiikin huippuammattilaista.

MENU
Dallapé-orkesteri